Indretning med gardiner og solafskærmning

Fokus på stuen

Samlingspunktet for familien

Stuen fungerer ofte som et knudepunkt i hjemmet. Det er måske her familien starter dagen med at spise morgenmad for dernæst at spredes for alle vinde, inden man igen samles, når dagen går på hæld, og alle er færdige med skole, job og andre praktiske gøremål. Det er sikkert også her, at familien slapper af foran tv’et eller måske med hver sin skærm, som jo er den moderne families måde at være sammen på. Det kan også stadig være helt old school med en bog i hver sin lænestol. Og i weekenden danner stuen så rammen om familiens hyggestunder med hinanden, måske med et slag brætspil ved spisebordet, og indimellem sikkert også med besøg af venner og anden familie til forskellige festlige lejligheder.

Hyggelige og funktionelle gardiner

Uanset hvordan du og din familie bruger stuen så er fællesnævneren for alle nok, at indretningen både skal skabe hygge og sikre en behagelig atmosfære at være i. Det gælder også for gardinerne. Udover det rent visuelle og æstetiske, så har gardinerne flere praktiske funktioner. De skal f.eks. afskærme for generende lysindfald og nysgerrige blikke udefra.

Gardinerne har også i høj grad indvirkning på akustikken i stuen. Netop fordi gardinerne har flere forskellige funktioner, kan det ofte være en god løsning at kombinere flere forskellige gardintyper. Nedenfor gennemgår vi nogle af de typiske gardinkombinationer som man ofte ser anvendt i stuen.

Lange gardiner er trendy igen – ofte kombineret med undergardiner

De lange stofgardiner var på et tidspunkt gået lidt af mode og de fleste sværgede til gardintyper som rullegardiner og plissé. Men for et par år siden vendte det igen og de lange stofgardiner – ofte helt til gulv – blev igen trendy. Og ikke nok med dét, undergardinerne er også ved at vende tilbage, så man har et tyndt og delvist transparent gardin under et kraftigere vævet og måske mørklæggende gardin.

Udover at det ser brandgodt ud, så har det den praktiske fordel, at man kan afskærme for indkig og generende lysreflektion uden helt at afskære sig fra omverdenen. Og når det så er nødvendigt, kan man lukke helt til og dermed holde lyset helt ude, samt måske også holde på varmen som en ekstra bonus.

Plissé til din stue, især når den ligger i stueplan

Hvis din stue ligger på en måde, så der er nemt til indkig fra gaden, er det ofte ønskværdigt at kunne afskærme for nysgerrige blikke uden at lukke af for lyset. Her er plisségardiner med up/down-funktion en virkelig god løsning, da man kan parkere gardinerne lavt for at skærme for indkig imens der stadig kommer lys ind foroven.

Plisségardiner er en meget populær løsning, netop fordi den er så fleksibel, både i forhold til mulighederne for parkering af gardinet, men også fordi det kan tilpasses stort set alle typer vinduer. Det fås ligeledes med mørklægning og vælger man det dobbelte plisségardin, Duette, opnår man også en forbedret isoleringsevne. Det kan også med fordel kombineres med lange stofgardiner for en smuk indramning af vinduespartiet.

Screen rullegardiner er det nye sort - i mange farver

Rullegardiner har tidligere været meget populært, men er lidt på tilbagetog, i hvert fald til brug i stuen. Dog ser vi en trend, hvor de nyere screen rullegardiner er i kraftig fremmarch – og det forstår vi virkelig godt. Stoffet i screen rullegardiner har den fantastiske egenskab, at man kan se igennem det indefra og ud, samtidig med at det er lysreflekterende. Dermed afskærmer rullegardinet for generende lysindfald og nysgerrige blikke uden at fjerne udsynet.

Ligesom med plisségardinerne, så kan screen rullegardinerne også sagtens kombineres med lange stofgardiner – det er der mange, der vælger.

Hvordan ser den rigtige gardinløsning ud for dig?

Udover at gardinløsningen skal være den rette i forhold til, hvilke praktiske behov den skal dække, så er det naturligvis også vigtigt, at gardinerne passer til den stil og indretning som du har i din stue. Og her er der ingen facitliste. For nogle kan godt lide at blande mange farver, andre foretrækker det mere nedtonede og mindre kontrastfyldte. Nogle kan godt lide de mønstrede og andre ønsker ensfarvede tekstiler. Så hvad det rigtige udtryk i din stue og dine gardiner skal være, kan kun du afgøre. Men vi stiller naturligvis vores ekspertise og erfaring til rådighed også når det kommer til det æstetiske udtryk og samspillet med din øvrige indretning.