Den gode søvn

Søvn er essentiel for vores velbefindende

At vi får dækket vores søvnbehov, er grundlæggende vigtigt for, at vi har det godt. Hvis vi ikke får nok søvn eller vores søvn er dårlig, kan det påvirke vores evne til at tænke og huske, samt generelt påvirke vores sundhed, både den fysiske og mentale. I yderste konsekvens risikerer man ligefrem et svækket immunforsvar, hjertekarsygdomme eller mentale problemer såsom depression eller angst.

Søvn påvirkes af mange faktorer

Der er mange ting, der påvirker vores søvn, f.eks. kost, motion, temperaturen i rummet, støj og sengens komfort. Men endnu en vigtig faktor, der også kan påvirke vores søvn i både positiv og negativ retning, er lys. Og det er netop denne faktor vi sætter fokus på i dette blogindlæg. Inden vi går videre, er det dog vigtigt for os at pointere, at hvis du oplever deciderede sundhedsproblemer, bl.a. de ovenfor nævnte, så skal du søge læge. I sådanne tilfælde er vores gode råd i dette blogindlæg ikke tilstrækkeligt.

Lad der blive mørke

Lys påvirker vores søvn, fordi lys påvirker kroppens produktion af hormonet melatonin. Hvis der er lys omkring os, selv i små mængder, sænker kroppen helt naturligt produktionen af melatonin, hvilket kan gøre det sværere for os at falde i søvn.

Omvendt hjælper eksponeringen af naturligt lys med at regulere vores døgnrytme, og derfor er det en god idé at tilbringe tid udendørs i løbet af dagen og særligt om morgenen.

Men om aftenen og natten er det vigtigt at nedsætte eksponeringen for lys, for at opnå den optimale søvn.

Blåt lys holder dig vågen

At det er vigtigt at minimere eksponeringen for lys, når du skal sove, er også årsagen til, at eksperter advarer mod brugen af skærme inden sengetid, f.eks. smartphones og tablets, da disse udsender blåt lys. Blåt lys får nemlig kroppen til at sænke produktionen af melatonin i dobbelt så lang tid som andet lys.

Den generelle anbefaling lyder, at man som minimum ikke bruger disse enheder en time før man skal sove.

Sluk for lyset – også det naturlige

De forskellige former for kunstigt lys, vi anvender, er ret let at regulere – det er bare at slukke. Noget helt andet er det udefrakommende naturlige lys, som især i de lyse måneder af året slet ikke forsvinder længe nok til at dække de minimum syv timers søvn som anbefales for voksne – for ikke at tale om de 8-13 timers søvn som børn har behov for eller helt op til 16 timer i døgnet for de helt små. Så hvis du gerne vil sikre den gode søvn året rundt, er der med stor sandsynlighed behov for mørklægningsløsninger, særligt i børne- og soveværelset.

Og her er vi eksperterne!

Mørklægningsgardiner til en bedre søvn

Der findes ikke én mørklægningsløsning, tværtimod kan stort set alle gardiner og solafskærmningsløsninger leveres med mørklægning. Men der er forskellige egenskaber og fordele ved de forskellige gardintyper, og nogle typer kan mørklægge mere end andre. Se to gode gardinløsninger til mørklægning nedenfor.

Her hos GardinHuset kan vi dog levere alle typer, og vi kan rådgive dig til den helt rigtige løsning til dit behov og dine præferencer – og ikke mindst, til din søvn.

Book gardinkonsulent
Gardinløsning til optimal mørklægning

Den allerbedste gardinløsning til mørklægning er Duette-gardiner med LightLock. Duette er så at sige et dobbelt plissé-gardin, hvor snorene er skjulte imellem de to lag og der er dermed heller ikke huller til snorene i gardinvævet, hvor der kan trænge lys ind. LightLock-systemet består af sidelister, der sikrer, at der næsten ikke kommer noget lys ind i siderne af gardinet heller. Så hvis du vil have så lidt lys ind som muligt, er dette den optimale løsning.

Ydermere isolerer en Duette-løsning også året rundt, så dit soveværelse holdes svalt om sommeren og gardinet holder på varmen om vinteren. Du har således de bedste muligheder for at holde en jævn temperatur når du skal sove.

Rullegardinet kan også anbefales til mørklægning

En anden klassiker til mørklægning er rullegardinet. Det fås i så mange forskellige farver og mønstre, at du altid vil kunne finde ét, der passer til din stil og indretning. Med et mørklægningstekstil på rullegardinet undgår du at lys kan trænge igennem, og da det er produceret præcist til dit vindues mål, kan vi minimere lysindtrængningen i siderne.

Ligesom LightLock-løsningen til Duette kan vi også montere sidelister på dit rullegardin, så du stort set undgår lysindtrængning i siderne.

Mere om mørklægningsgardiner
Sov godt med de gardiner, du drømmer om

Som nævnt kan praktisk talt alle gardintyper fås med mørklægning, men Duette og rullegardiner er dem, der mørklægger bedst. Ved andre typer vil der stort set altid komme lys ind et eller andet sted. Men det betyder ikke, at det ikke kan være den rette løsning til dit behov. Derudover kan man ofte med fordel kombinere to gardintyper, så man både opnår optimal mørklægning og får det udtryk som man ønsker sig i sit hjem.

Hvis du booker en gardinkonsulent, får du professionel rådgivning og et uforpligtende tilbud på den mørklægningsløsning, der passer dig. Du er naturligvis også velkommen til at kigge ind i et af vores showrooms for at se nærmere på de forskellige gardintyper.

Book gardinkonsulent